top of page

Behandelingen

Supervisie & Leertherapie
Cognitieve gedragstherapie
 
Gedragstherapie en cognitieve therapie zijn onafhankelijk van elkaar ontstaan. De laatste 15 jaar zijn beide therapieën meer met elkaar geïntegreerd geraakt. Tegenwoordig worden zij vaak als één en dezelfde soort psychotherapie beschouwd: cognitieve gedragstherapie of CGt. 

Cognitieve therapie 
Cognitieve therapie gaat vooral uit van de invloed van het denken op het gevoelsleven en het doen. Wie belangrijke zaken en gebeurtenissen in zijn leven gewoonlijk vanuit een negatief standpunt beziet, wordt makkelijker angstig, somber of geïrriteerd, met alle negatieve gedragingen tot gevolg. 

In cognitieve therapie onderzoeken therapeut en cliënt of die negatieve wijze van denken wel helemaal klopt. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met elkaar. De nadruk ligt op het wijzigen van de manier van denken die mensen met een emotioneel probleem hanteren. Wanneer inderdaad blijkt dat de cliënt geneigd is om te negatief over allerlei zaken te oordelen, zoeken zij samen uit welke geschiktere manier van denken passend is. Depressieve mensen bekijken bijvoorbeeld of zij inderdaad mislukt zijn in het leven en of andere personen hen werkelijk niet mogen of minachten. Bij het uitwerken van meer realistische standpunten en gedachten maakt de therapeut gebruik van specifieke cognitieve oefeningen en huiswerkafspraken. 
 
Gedragstherapie 
In gedragstherapie staat het gedrag van de cliënt centraal. Hoe iemand handelt bepaalt namelijk in belangrijke mate hoe iemand zich voelt. Wie geneigd is om uit angst bepaalde zaken uit de weg te gaan, zal zijn angst vaak eerder versterken dan verminderen. Wie niet goed weet hoe hij zijn mening het beste naar voren kan brengen, zal eerder onzeker of juist geïrriteerd worden. Wie niet heeft geleerd hoe hij zich moet beheersen, zal gemakkelijk het slachtoffer worden van zijn eigen impulsiviteit. 

Binnen gedragstherapie brengen therapeut en cliënt eerst het problematische gedrag en de omstandigheden waarin die voorkomen in kaart. Vervolgens helpt de therapeut de cliënt om met beter passende gedragspatronen te reageren op die omstandigheden. Hiervoor worden diverse oefeningen en huiswerk gedaan. Zowel het inventariseren van problematisch gedrag als het bedenken en oefenen van nieuw, beter passend gedrag doen cliënt en therapeut samen. 
 
Goede combinatie 
Cognitieve gedragstherapie kan dus zowel de manier van denken en interpreteren van de cliënt beïnvloeden, als diens manier van doen en laten. Soms ligt de nadruk meer op denken, soms meer op doen en laten. In andere gevallen werkt men gelijktijdig met beide aspecten. 

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat cognitieve therapie en gedragstherapie vaak vergelijkbare gunstige effecten hebben op de problemen van cliënten. Ook is steeds duidelijker aangetoond dat de werkwijze van beide methodes - huiswerk, oefeningen en samenwerking tussen therapeut en cliënt - goed op elkaar aansluit. In de psychologie ziet men steeds beter in dat 'anders leren denken' en 'anders leren doen' uitstekend met elkaar kunnen worden gecombineerd in één en dezelfde behandeling.
 
Verschillende manieren 
Cognitieve gedragstherapie bestaat in verschillende vormen en soorten. De meeste cliënten komen in individuele therapie, maar er bestaat ook CGt voor groepen evenals voor echtparen of gezinnen. 
Naast deze verschillen bestaat binnen CGt een aantal stromingen die inhoudelijk andere accenten leggen. Soms hebben dergelijke benaderingen een aparte naam. Zo bestaat er constructionele gedragstherapie, dialectische gedragstherapie, schemagerichte cognitieve therapie en rationeel-emotieve therapie (RET). Enkele van deze stromingen zijn ontwikkeld voor cliënten met specifieke problemen. Vaak weerspiegelen de verschillende vormen de specifieke voorkeuren voor een bepaalde werkwijze van de betreffende therapeuten.
 
 

 

EMDR

 

Wat is EMDR? 

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. EMDR is een relatief nieuwe therapie. In 1989 werd EMDR ontwikkeld door de Amerikaanse psychologe Francine Shapiro. Sindsdien is de therapiemethode verder uitgewerkt. De therapie werd eerst vooral toegepast bij mensen die (een) schokkende ervaring(en) hadden meegemaakt en hier last van bleven houden. Dit kan zijn een schokkende ervaring, zoals een verkeersongeval of een geweldsmisdrijf. Bij mensen met een post traumatische stressstoornis blijkt EMDR de meest effectieve behandelmethode. 

Ook andere ervaringen die veel invloed hebben gehad op de ontwikkeling van iemands leven zoals pesterijen of krenkingen in de jeugd, die in het hier-en-nu nog steeds invloed hebben kunnen goed met EMDR worden behandeld. 

Uitgangspunt is dat klachten zijn ontstaan als gevolg van een of meer beschadigende ervaringen. Voorbeelden daarvan zijn emotionele verwaarlozing, akelige ervaringen op medisch gebied, verlieservaringen, werkgerelateerde gebeurtenissen en andere schokkende, schaamtevolle of anderszins ingrijpende ervaringen. De belangrijkste insteek van de EMDR therapeut is de cliënt te helpen de herinneringen aan deze gebeurtenissen te verwerken, met de bedoeling daarmee de klachten te verminderen of te laten verdwijnen. 

 

Hoe werkt EMDR? 

Nadat duidelijk is wat de beschadigende ervaringen zijn en de invloed van deze gebeurtenissen duidelijk in kaart zijn gebracht, wordt begonnen met de EMDR. 

U wordt gevraagd de gebeurtenis in gedachten te nemen. Tegelijkertijd worden word u gevraagd om met uw ogen de vingers van de therapeut te volgen, of een licht op een lichtbalk of piepjes via een koptelefoon. Na het aanbieden van de piepjes/ oogbewegingen zal de therapeut vragen wat opkomt. De EMDR procedure maakt dat verwerking opgang komt. U zult een stroom aan gedachten, gevoelens, beelden, en / of lichamelijke gewaarwordingen krijgen. Hierbij wordt u gevraagd toeschouwer te zijn van wat bij u opkomt en als de therapeut vraag wat opkomt, te benoemen wat van deze stroom aan gewaarwordingen de meest opvallende is. Daarop wordt direct een nieuwe reeks aan piepjes aangeboden. 

Na verloop van tijd zal de herinnering minder emotionele lading krijgen en haar kracht verliezen. Het gevolg hiervan is dat cliënten geen last meer hebben van herbelevingen, niet meer vermijden en zich niet meer laten leiden door hun angsten. 

 

Heeft EMDR ook bijwerkingen en is het voor iedereen geschikt?

EMDR werkt vaak nog door na een sessie. Het verwerkingsproces wat opgang is gezet gaat door. Beelden van de herinnering kunnen bovenkomen en gevoelens, zoals woede en verdriet zijn meer aanwezig. Dit kan bij sommigen overspoelend en beangstigend zijn. Het gevoel de regie kwijt te zijn over eigen gedachten en gevoelens, kan beangstigend zijn. Geruststellend is dat dit in de regel niet langer aanhoudt dan drie dagen. Hierna is een nieuw evenwicht ontstaan. 

Het is belangrijk dat iemand die aan EMDR begint, voldoende dagstructuur heeft en de emoties goed genoeg aankan. Met de therapeut wordt voor aanvang van de EMDR hiernaar gekeken en zonodig eerst gewerkt aan de verbetering van de emotieregulatie en dagstructuur. 

Om een goede verwerking mogelijk te maken is het belangrijk tijdens de periode van behandeling geen drugs en / of overmatig alcohol te gebruiken. 

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de EMDR vereniging.

 

Het is mogelijk om supervisie te volgen in het kader van de opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog BIG.

Het is mogelijk om supervisie te volgen in het kader van de opleiding tot cognitief gedragstherapeutisch werker VGCt.

Het is mogelijk om supervisie te volgen in het kader van de opleiding tot cognitief gedragstherapeut VGCt.

Het is mogelijk om leertherapie te volgen in het kader van o.a. de opleiding tot cognitief gedragstherapeut VGCt.

Het is mogelijk om leertherapie te volgen in het kader van o.a. de opleiding tot verpleegkundig specialist. 

COMET
 
COMET voor negatief zelfbeeld is een protocol voor hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg die cliënten met zelfbeeldproblematiek behandelen. Hierbij wordt lage zelfwaardering niet alleen als symptoom gezien van bijvoorbeeld een onderliggende depressie of angststoornis, maar ook als een apart probleem dat behandeling verdient. Het protocol is gebaseerd op de principes en uitgangspunten van Competitive Memory Training (COMET). COMET geeft goede behandelresultaten op verschillende probleemgebieden, waaronder negatief zelfbeeld. Deze therapie kan gecombineerd worden met cognitieve gedragstherapie voor stemmingsproblemen, eetstoornissen, persoonlijkheidsproblematiek of een angststoornis.
Sociale vaardigheidstraining
 
Een training  om te volgen als u zich niet begrepen voelt door anderen of snel onenigheid heeft met anderen of als u het moeilijk vind om voor u zelf op te komen of u graag uw mening wilt geven in een lastige situatie en u dit niet durft of om te leren nee zeggen tegen uw partner, uw familie, vrienden of werkgever of u te helpen met het geven of ontvangen van kritiek of complimenten of om u te helpen een gesprek met een ander te beginnen en u bij het voeren van gesprekken minder onzeker te maken.  

Door het aanleren van goede sociale vaardigheden kan het leven voor u aangenamer worden en verlopen de contacten met anderen makkelijker. 
 

U gaat oefenen aan de  hand van concrete situaties met nieuw gedrag en leert daarbij op u zelf te vertrouwen. U leert op een juiste manier contact te leggen en een gesprek te voeren, ergens tegenin te gaan of op een goede wijze te reageren op boosheid en commentaar van anderen. De training is praktisch en er wordt veel geoefend met verschillende thema’s. Naast het oefenen krijgt u aanvullende theorie.

 

Deze training is aan te bevelen om in een groep te volgen, maar kan ook individueel. 

 

Weet Wat Je Kan

 

Het bespreken van beperkingen is niet eenvoudig, zeker niet als het een lichte verstandelijke beperking (LVB) betreft. Maar voor een goede toekomst is het belangrijk dat de cliënt weet wat hij kan, en waar hij hulp bij nodig heeft.

WEET WAT JE KAN is een nieuwe module om met LVB-cliënten in gesprek te gaan over de rol die de verstandelijk beperking in zijn of haar leven speelt. Nu en in de toekomst. Een positieve en oplossingsgerichte module waarin illustraties een belangrijke rol spelen. In de module wordt de beperking afgebeeld als een groen rugzak met het motto:

"Bijna iedereen heeft wel een rugzak. Zo heeft ook bijna iedereen wel een beperking. Maar niet iedere rugzak of beperking is even zwaar. Om een zware rugzak te dragen moet je sterk zijn. Maar ook verstandig je pad kiezen. Zo is dat met een beperking ook".

 

Daarnaast is er ook een cursus naar naasten.

​

Beide cursussen zijn nu ook online via Minddistrict en Karify platforms.

Tevens is er een instructievideo te vinden op you tube, totale duur 1 uur.

 

WEET WAT JE KAN Werkboeken voor deelnemers en naasten kunnen opgevraagd worden door een mail te sturen: 

Cursus ‘In de put, uit de put’

 

Deze cursus is bestemd voor mensen die actief willen leren hoe ze met hun somberheidsklachten kunnen omgaan.
In de cursus wordt uitgegaan van de huidige situatie. Er worden vaardigheden aangeleerd die kunnen helpen bij het overwinnen van sombere gevoelens. 
De volgende onderwerpen worden behandeld: somberheid, spanning en ontspanning, plezierige activiteiten, assertiviteit en anders leren denken. 


De cursus wordt aangeboden voor twee verschillende doelgroepen:

Volwassen van 25 tot ongeveer 60 jaar 

Ouderen vanaf ongeveer 60 jaar

 

Hypnose

Wanneer men spreekt van klinische hypnose wordt wel eens de term ‘hypnotherapie’ gebruikt. Hypnotherapie is echter een misleidende naam. Hypnose is namelijk geen therapie op zich. Hypnose wordt beter gezien als een ‘tool’. Een manier of methode om met het gebruik van hypnose bedoelde doelen te bereiken. Ik gebruik het in combinatie met cognitieve gedragstherapie.

Andere mogelijke behandelvormen

Schrijftherapie

In de Zorgstandaard Trauma- en Stressorgerelateerde Stoornissen is schrijftherapie opgenomen als een van de eerste keuze behandelingen van de posttraumatische stress stoornis (PTSS).

NET
Narratieve Exposure Therapie (NET) is een evidence based trauma therapie, in het bijzonder bedoeld voor de behandeling van de posttraumatische stress stoornis (PTSS) ten gevolge van meervoudig trauma. Bij NET ligt de focus niet alléén op imaginaire exposure, maar met name ook op de autobiografische reconstructie van de aan de traumatische ervaringen gelieerde herinneringen. Daarnaast zijn het levenslijn perspectief en de getuigenis belangrijke elementen van NET.

Imaginaire rescripting

Imaginaire Rescripting (ImRs) is een traumagerichte therapie, waarin de cliënt zelf het heft in handen kan nemen, in zijn behoeftes kan voorzien en de afloop van de traumatische gebeurtenissen imaginair kan veranderen. Hierdoor verandert de betekenis van de gebeurtenissen en nemen de klachten af. Bij deze behandeling werk je gericht op de angst-, maar ook direct op boosheid, schuld- en schaamtegevoelens. Als het nodig is, kunnen in deze kortdurende behandeling ook ervaringen met verwaarlozing worden aangepakt. 

Emotieregulatietraining
Mindfulnesstrainingen

bottom of page